مقامات و رسانه های غربی به موازات ادامه فضاسازی ها درقبال موضوع هستهای ایران و به خصوص دومین سایت هستهای ایران فوردو، رزمایش موشکی پیامبر اعظم 4 را نیز مورد توجه رسانه ای و تبلیغی قرار دادند.
به گزارش رجانیوز، وزیر امور خارجه روسیه که این روزها دولت متبوع وی پالسهای مثبتی برای امریکا و غرب در همراهی علیه ایران بهدلیل معامله بر سر منتفی شدن سپر موشکی میفرستد، از آزمایش های موشکی ایران ابراز نگرانی کرد.
خبرگزاریهای روسیه به نقل از لاوروف نوشتند: بدیهی است که وقتی آزمایش موشکی صورت می گیرد که پس زمینه وضعیتی لاینحل در مورد برنامه هستهای ایران وجود دارد، این امر مایه نگرانی است.
لاوروف افزود: من متقاعد شده ام که باید خویشتنداری نشان داد. وی البته مشخص نکرد که منظورش از خویشتنداری چیست؟
همچنین سخنگوی خاویر سولانا با اشاره به آزمایش موشکی ایران گفت: این آزمایش ها برای همه ما نگران کننده است.
کریستیا گالاش همچنین تاکید کرد که دیدار آینده میان سولانا و سعید جلیلی، رییس هیات ایرانی مذاکره کننده، اول اکتبر آینده در ژنو مطابق برنامه از پیش تعیین شده انجام خواهد شد.
از سوی دیگر، خبرگزاری فرانسه از واشنگتن گزارش داد: کاخ سفید روز دوشنبه تصمیم ایران مبنی بر آزمایش موشک هایی را که به گفته تهران قادرند اهدافی را در داخل خاک اسرائیل هدف قرار دهند، به عنوان تصمیمی تحریک آمیز محکوم کرد.
رابرت گیبس سخنگوی کاخ سفید با اشاره به اینکه این آزمایش ها تمرینات نظامی از قبل طرح ریزی شده بودند، آن را در راستای ماهیت تحریک آمیز اقدام ایران در صحنه جهانی دانست.
همچنین تلویزیون صدای امریکا دوشنبه شب در گزارشی گفت: در امریکا، اعضای ارشد سنا در واکنش به آزمایش های موشکی جدید ایران خواستار اعمال فوری تحریم های فلج کننده و توقف مذاکرات با تهران شدند.
صدای امریکا گفت: سناتور دمکرات اون بای عضو کمیته اطلاعات و نیروهای مسلح سنای امریکا، تنظیم کننده لایحه تحریم بنزین می گوید که در آستانه مذاکرات اول اکتبر در ژنو جامعه جهانی و امریکا بیش از اینکه نیازمند به ارایه مشوق های بیشتر به ایران باشند، باید مجازات هایی سنگین برای ایران تعیین کنند.
بای در گفت وگو با سیانان با اشاره به پیشنهاد پشت پرده همکاری ایران با امریکا پس از حمله این کشور به عراق، گفت که ایران تنها در برابر قدرت و به خواست جامعه جهانی پاسخ می دهد.
سناتور جمهوری خواه کیت بان عضو ارشد کمیته اطلاعات سنای امریکا می گوید آزمایش های موشکی جدید زنگ خطری برای آنهایی است که فکر می کنند تلاش های دیپلماتیک توافق و بازرسی به تغییر عملکرد ایرانی می انجامد.
به باور سناتور دمکرات دایان فاینستون رییس کمیته اطلاعات سنا، مذاکرات هستهای ژنو برای ایران لحظه تصمیم گیری است.
فاینستون می گوید ایران می تواند تشخیص دهد با حذف هرگونه پتانسیل نظامی در برنامه هستهای خود چیزهای بسیاری به دست خواهد آورد.
سناتور جمهوری خواه جانکای قائم مقام رهبری اقلیت در سنا می گوید اینکه هربار ما قصد نشستن برسر میز مذاکره با ایران را داریم، شاهد بی صبری تهران برای نمایش پیشرفت های موشکی و هستهای هستیم حاکی ازاین است که در نقطه ای از این مسیر مذاکره غیرسازنده است و باید متوقف شود، چون زمان به سود ما نیست.
سناتور دمکرات، جیم وب، معتقد است ارزش گشودن باب مذاکرات با ایران این است که در چند هفته آینده، نیات ایران برای تولید یا عدم تولید جنگ افزار هستهای روشن خواهد شد.
سناتور لینزی گرام معتقد است که جامعه جهانی 18 ماه فرصت دارد با قاطعیت در برابر ایران عمل کند و تحریم های شدیدی وضع کند.
سناتور وب درباره توفیق تحریم های بین المللی می گوید: روشن نیست آیا چین که یک سوم بنزین ایران را از طریق شل تامین می کند، تمایلی به تحریم داشته باشد.
سناتور وب هشدار می دهد، فراموش نکنیم که چین، پاکستان را در بدل شدن به یک قدرت هستهای یاری داد.
وی تاکید می کند آنچه که ما سرانجام در پی آن هستیم، تغییر رژیم کنونی با گروهی است که نماینده مردم ایران باشند، افرادی که بتوان واقعاً با آنها به گفتوگو پرداخت.
قانونگذاران درعین حال امیدوارند موضع روسیه در پیوستن به تحریم ها فضای جامعه جهانی را علیه ایران تغییر دهد.
امروز رییس کمیته امور بین الملل مجلس اعلای روسیه گفت: اگر انتخاب میان جنگ و تشدید تحریم است دومی قابل ترجیح است.
سناتور جمهوری خواه، باب کورکر، عضو کمیته روابط خارجی سنای امریکا اشاره می کند به نزدیک شدن موضع امریکا به روسیه در ارتباط با ایران و آن را بهعنوان یک فرصت بزرگ دراختیار امریکا می داند. وی در عین حال اشاره می کند که هماهنگ کردن موضع مسکو و واشنگتن برای نحوه دقیق عملکرد و واکنش به ایران ممکن است یکی دو ماه به درازا بکشد، درعین حال باب کورکر اشاره می کند آزمایش موشکی انجام شده امروز که با نام شهاب 3 انجام گرفت، از پیش برنامه ریزی شده بود.
یک سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان نیز گفت که آزمایش های موشکی ایران نگران کننده است و در آستانه مذاکرات شش قدرت جهان با جمهوری اسلامی، کمکی به ایجاد اعتماد نمی کند.
ینس پلوتنر با بیان اینکه اخبار منتشر شده از ایران نگران کننده است، افزود: تهران در حالی اقدام به آزمایش موشک می کند که می خواهد با شش کشور درباره صلح و ثبات منطقه ای مذاکره کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان تصریح کرد: این اقدام ایران در آستانه مذاکرات علامتی نیست که اعتمادسازی کند.
برخی رسانه ها بر مبنای راهبرد ایران هراسی در منطقه آزمایشات موشکی ایران را بازتاب خبری دادند. این رسانه ها با تأکید بر مانورهای مکرر موشکی جمهوری اسلامی در آب های خلیج فارس و همزمانی این رزمایش ها با عید کیپور یهودیان در سرزمینهای اشغالی تلاش نمودند این رزمایش را با نگرانی های اعراب منطقه از تهدیدات موشکی ایران از یکسو و تنش های سیاسی ایران با رژیم صهیونیستی ازسوی دیگر گره بزنند.
جهت گیری دیگر رسانه های خبری وابسته به غرب درقبال این رزمایش، ارزیابی آن در امتداد مناسبات پیش روی ایران با غرب و به خصوص امریکاست. بر این مبنا برخی رسانه ها با تاکید بر عقب نشینی امریکا از استقرار سپر دفاع موشکی در اروپای شرقی به منظور مقابله با تهدیدات موشکی ایران رزمایش ایران را واکنشی منفی ازسوی جمهوری اسلامی درقبال این اقدام ارزیابی کردهاند.
اما مهمترین جهت گیری را درمیان مواضع رسانه ای بنگاه های خبری وابسته به غرب می توان در ارزیابی این مسئله درچارچوب مذاکرات پیش روی ایران با اعضای 1+5 مشاهده کرد برخی رسانه ها ضمن اشاره به قرار گرفتن تهران در استانه مذاکرات هستهای ایران با غرب رزمایش موشکی پیامبر اعظم را نمایش قدرت برای غرب تلقی کردند.
برخی دیگر نیز این اقدام را سیاستی بازدارنده از سوی جمهوری اسلامی به منظور تأثیرگذاری بر تصمیمات احتمالی غرب در تشدید تحریمهای اقتصادی علیه ایران ارزیابی و بر مواضع اخیر برخی مقامات امریکا برای درپیش گرفتن تحریمهای فلج کننده در جهت توقف برنامه هستهای ایران تأکید کردند.
برخی رسانه ها این اقدام ایران را سیاستی دایر بر تحریک غرب قلمداد کرده و برخی دیگر نیز ضمن آنکه این رزمایش را پیامی دوجانبه به دوستان و دشمنان فرض کردند، آن را سیاستی در به چالش کشاندن تهدیدات غرب تعبیر کردند.
در مجموع رسانه های خبری غرب و منطقه میکوشند رزمایش موشکی ایران را درچارچوب تحولات سیاسی پیش روی ایران در قضیه هستهای این کشور مورد ارزیابی قرار داده و یک رابطه منطقی میان تهدیدات اخیر برخی سران غربی با این رزمایش موشکی برقرار نمایند که به نظر می رسد با هدف بالابردن دامنه تهدیدات جمهوری اسلامی ازیک سو و نیز افزایش دامنه نگرانی کشورهای منطقه و در اخر توجیه تهدیدات صورت گرفته ازسوی غرب دنبال شده است.